19/11/11

Φωτογραφίες από την Κρητική Επανάσταση (1897-1898)

Λιμάνι Ηρακλείου 1897

Πέτυχα μερικές φωτογραφίες απ΄το Ηράκλειο του 1897 την πρώτη χρονιά δηλαδή της Κρητικής Επανάστασης, από το άλμπουμ εγγλέζου αξιωματικού του ναυτικού, μέλους των μεγάλων δυνάμεων που ήρθαν που ήλθαν για να «εκτονώσουν» την τεταμένη  κατάσταση που επικρατούσε.

Προβλήτας του λιμανιού. Διακρίνονται οι τούρκοι κάτοικοι.
 
Μια μικρή περίληψη για όσους δεν γνωρίζουν πως ακριβώς φτάσαμε αυτή τη χρονιά: Στα μέσα του 19ου αιώνα το Κρητικό Ζήτημα κυριαρχούσε στα Διεθνή νέα. Οι Κρητικοί, μην υποφέροντας την Οθωμανική κυριαρχία, επαναστατούσαν σε κάθε ευκαιρία. Το 1878 με τη σύμβαση της Χαλέπας ένα από τα πράγματα που πέτυχαν ήταν η δέσμευση του Σουλτάνου ότι η Κρήτη θα αστυνομευόταν μόνο από Κρητικούς. Αποφασίστηκε μάλιστα η δημιουργία σώματος Χωροφυλακής μόνο από κατοίκους της Κρήτης, στο οποίο οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να γίνουν και αξιωματικοί.
Το 1889, καταργώντας το συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης, που όριζε ότι η Κρήτη θα αστυνομευόταν μόνο από Κρητικούς, ο Σουλτάνος ανέθεσε στον συνταγματάρχη Ταξίν την αστυνόμευση της Κρήτης θέτοντας τον επικεφαλής σώματος 200 ανδρών που στρατολογήθηκαν στην Μακεδονία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνταγματάρχης Ταξίν είναι αυτός που αργότερα σαν στρατηγός παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό. Το 1896, επειδή οι ταραχές συνεχιζόταν, ο Σουλτάνος, κάτω από την πίεση των ξένων δυνάμεων, δέχθηκε τη δημιουργία και αποστολή στο νησί Σώματος 100 Μαυροβούνιων χωροφυλάκων με διοικητή τον Άγγλο ταγματάρχη Μπορ. Η ύπαιθρος ελεγχόταν από τους επαναστατημένους Κρητικούς ενώ οι πόλεις από τους Τούρκους. Οι μεγάλες δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αυστροουγγαρία, Ρωσσία, Ιταλία, Γερμανία) έστειλαν στόλους στο νησί ώστε να ελέγξουν/βοηθήσουν την εκτόνωση της κατάστασης.

Ο στόλος των μεγάλων δυνάμεων έξω από το λιμάνι.


Ο Ναύαρχος και εγγλέζοι αξιωματικοί στο κατάστρωμα πολεμικού πλοίου.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο χρησιμοποιείται ως βρετανικό στρατόπεδο

Το τουρκικό διοικητήριο

Τούρκοι αξιωματικοί.

Κρήτες επαναστάτες στο βρετανικό πολεμικό

Κρήτες επαναστάτες στο φυσικό τους χώρο.

Βρετανοί στρατιώτες επιστρέφουν στο στρατόπεδο,
μετά από την επισκευή υδραγωγείου που κατέστρεψαν
οι Κρήτες Επαναστάτες.

Η αγορά του Ηρακλείου με τούρκικα μαγαζιά.

Σε αντίθεση ένας έρημος δρόμος με χριστιανικά μαγαζιά

Μωαμεθανοί έμποροι.

Ομάδα μωαμεθανών.

Κηδεία στο Μωαμεθανός νεκροταφείο στην πύλη της πόλης.

Σκοτσέζοι στρατιώτες αποδίδουν τιμές κατά τον εορτασμό της Πεντικοστής
στους προμαχώνες.

Σκοτζέζοι στρατιώτες αντικαθιστούν την Ουαλική φρουρά.

Βρετανοί παρελαύνουν προ των ναυάρχων σε εορταστικές εκδηλώσης
για την ημέρα της Πεντηκοστής.

Σκοτσέζικο άγημα στην ίδια εκδήλωση.

Παρέλαση των Τούρκων στρατιωτών στο Χάνδακα στα γεννέθλια του Σουλτάνου.

Ιταλικά στρατεύματα παρελαύνουν στην τάφρο

Χαιρετισμός των πλοίων του στόλου.

Έτσι, για την ιστορία. Τον επόμενο χρόνο των φωτογραφιών μας, τον Αύγουστο του 1898 οι Τούρκοι προχώρησαν σε άγριες σφαγές των Χριστιανών στο Ηράκλειο πράγμα που οδήγησε τους ξένους ναυάρχους στην απόφαση για την απομάκρυνση των Τούρκων. Η Τουρκική χωροφυλακή αποχώρησε μαζί με τον Τουρκικό στρατό, ενώ οι ναύαρχοι ανέλαβαν την διοίκηση της Μεγαλονήσου. Στο διάστημα που μεσολάβησε έως την άφιξη του πρίγκιπα Γεώργιου, τον Δεκέμβριο του 1898, η Μεγαλόνησος διοικείτο από τους Διοικητές των Διεθνών στρατευμάτων. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών.

Ηράκλειο. Άποψη από τις επάλξεις.

Κρήτες Επαναστάτες και Βρετανοί αξιωματικοί.

Σήμερα φυσικά, οι απόγονοι αυτών των γενναίων επαναστατών, δεν έχουν κάποιον ορατό εχθρό να πολεμήσουν. Όσοι έχουν όπλα, τα χρησιμοποιούν σε γάμους και βαφτίσια για να ρίχνουν μπαλωθιές.
Όταν όμως δεν υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις και μένουν μέσα στα σπίτια τους, συνήθως περνούν την ώρα παρακολουθώντας τούρκικα σίριαλ στην Ελληνική tv……

2 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Φοβερή η ανάρτηση σου Στέλιο!!!!!!!!!!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Σε ευχαριστώ Ρίκη
τι να πρωτογράψει κανείς για την Κρήτη!