5/11/11

Φαράγγι Ορεινού (Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων) Ένα από τα γνωστότερα φαράγγια του Λασιθίου, είναι το φαράγγι με τις Κόκκινες Πεταλούδες, ή αλλιώς φαράγγι Ορεινό, ίσως από τα πιο όμορφα ολόκληρης της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά το 1993, η βλάστηση στην περιοχή παραμένει έντονη και το φαράγγι εξακολουθεί να αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και δροσιάς στην θερμή ανατολική Κρήτη.
Ξεκινά από το καταπράσινο χωριό Ορεινό και καταλήγει στον Κουτσουρά μετά από 3-4 ώρες πορεία, σύμφωνα με την περιγραφή των κατοίκων του Ορεινού, γιατί οι κάτοικοι του Κουτσουρά μας λένε το ακριβώς αντίθετο.
Στην πορεία υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν το δρόμο, οπότε δεν κινδυνεύουμε να χαθούμε, ή το χειρότερο να ρεζιλευτούμε αν το παίζουμε ειδικοί στα φαράγγια.
Στην αρχή της διαδρομής υπάρχουν πηγές και μικροί καταρράκτες, οι οποίοι όμως σπάνια τρέχουν το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα που τα νερά είναι πλούσια, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τέτοιου είδους περιπέτειες. Όπως καταλαβαίνετε, η καλύτερη εποχή για να το διασχίσετε είναι την άνοιξη, όπου θα ανακαλύψετε πανέμορφα τοπία, καταπράσινες περιοχές με πεύκα, εντυπωσιακά βράχια που υψώνονται τριγύρω και θα ενθουσιαστείτε με τους διάσπαρτους μικρούς καταρράκτες και τις λιμνούλες τους που θα συναντάτε στην πορεία σας.
Κόκκινες Πεταλούδες δεν θα δείτε, γιατί δυστυχώς έπεσαν κι αυτές θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς. Ελπίζω η παντοδύναμη Φύση να κάνει το θαύμα της και μια μέρα να τις ξαναδούμε!
Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμα και το φαράγγι του Ορεινού. Λίγη πεζοπορία δε θα σας κάνει κακό, άλλωστε το θέαμα που θα αντικρίσετε θα ανταμείψει τον κόπο σας.
Μετά εννοείται, στον Ορεινό ή στον Κατσουρά, πλακώστε τα χολιστερινοειδή και τις ρακές και αλλάξτε τους τα φώτα!
6 σχόλια:

AERIKO είπε...

Υπέροχη εγγραφή.!! Εδω που τα λέμε εχω καιρό να πάω προς τα εκει..με αφυπνισαν οι εικονες και οι λεξεις σου.Ειναι απιστευτα ωραιο μερος..

Καλημερα και όμορφο Σ/Κ Στέλιο μου.
Φιλιά στις μικρές σου. :))

ΣΤΕΛΙΟΣ είπε...

Να πας, για να μάθεις τα κατατόπια και να μας ξεναγήσεις όταν θα έρθω με τις μικρές μου.
Φιλιά!!

D.Angel είπε...

Δεν το ήξερα!
Είναι πραγματικά καταπληκτικό!
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

ΣΤΕΛΙΟΣ είπε...

Μην ευχαριστείς εμένα, τη Φύση να ευχαριστείς που τα έφτιαξε τόσο ψραία.
Πολλά φιλιά!!!

SofosCrete είπε...

Στελιο μου επιτρεπεις να το κανω αναδημοσιευση;

ΣΤΕΛΙΟΣ είπε...

Φυσικά και σου επιτρέπω φίλε μου!