8/9/08

Σταυρός, τα βήματα του Αλέξη Ζορμπά


















Σταυρός, Χανιά
Εδώ ακριβώς, στο ίδιο σημείο, δίδαξε στην οικουμένη το συρτάκι ο Αλέξης Ζορμπάς, μέσα από το σώμα και την κίνηση του Άντονι Κουίν, που με τόσο σπάνια αυθεντικότητα τον υποδύθηκε.



















Ο Αλέξης Ζορμπάς (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης) , υπαρκτός ήρωας του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, έγινε μεγάλη διεθνής κινηματογραφική επιτυχία από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, που άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας, και ειδικά της Κρήτης στο παγκόσμιο κοινό.

Ποιος είναι ο Αλέξης Ζορμπάς; Ενας ανοιχτόκαρδος άνθρωπος, χαμογελαστός και αισιόδοξος, λίγο αγροίκος, πρώτος στο να ξοδεύει τα λεφτά των άλλων, με το καταφερτζίδικο δαιμόνιο του Έλληνα, αλλά και την τσαπατσουλιά του.
Λέει σοφές κουβέντες, δεν απελπίζεται ποτέ, είναι πολυλογάς, γυναικάς, χορευταράς, εκφράζει τον πόνο και τη χαρά μέσα από το τραγούδι, το χορό, το πιοτό και το σαντούρι του. Προστάτης ανυπεράσπιστων γυναικών, θεωρεί μεγαλύτερη αμαρτία το να μη δώσεις σημασία σε μια γυναίκα που σε θέλει, περιπλανώμενος και τυχοδιώκτης, είναι η ενσάρκωση του μεσογειακού πάθους, δίπλα στον συγκρατημένο Άγγλο διανοούμενο, που τον υποδύθηκε ένας άλλος έξοχος ηθοποιός, ο Αλαν Μπέιτς.


















Σήμερα, 48 χρόνια μετά, αυτός ο μικρός πανέμορφος κόλπος με τα κρυστάλλινα νερά, απολαμβάνει τη διασημότητα του, και τρατάρει με τη γνωστή Κρητική φιλοξενία, δροσερή θάλασσα και καυτή αμμουδιά, τους χιλιάδες θαυμαστές του, που τον επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.

ΥΓ.1: Α, παρεπιπτόντως: Τη χρυσή εποχή του καμακιού, δε θυμάμαι χρονολογίες, πάντως την περασμένη χιλιετία, χορεύοντας κι εγώ τα συρτάκια και τα χασάπικά μου, έριχνα κάτι απίθανα αλλοδαπά, μπουκιά και συχώριο που λένε... Thanks Alexis!!!

ΥΓ.2: 25/7/2011. Ημέρα θανάτου του Μιχάλη Κακογιάννη. Θα πρέπει να γίνει εθνική γιορτή για την Κρήτη. Την Κρήτη που έγινε διάσημη στον κόσμο χάρις στον Κακογιάννη. Ας ρίξουν οι Κρητικοί λίγα φράγκα στην μνήμη του. (Από αυτά που κονομίανε απ΄την πάρτη του δηλαδή)..

10 σχόλια:

XRISTINA G.V. είπε...

Και αν δεν κάνω λάθος, ήταν αυτά τα βήματα του Αλέξη Ζορμπά που κάνανε τον Συρτό (Χανιώτικο) σε Συρτάκι..
..Με τέτοιες εικόνες βέβαια, άντε τώρα να προσαρμοστούμε στη πραγματικότητα του Φθινοπώρου, που είναι έξω από τη πόρτα μας!
Καλό ξημέρωμα να έχεις Στέλιο!
Με αγάπη Χριστίνα

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Γειά σου Χριστίνα
κι εγώ δεν είμαι εντελώς σίγουρος, αλλά έτσι πρέπει να είναι.
Στην ουσία πάντως, όταν οι ξένοι λένε συρτάκι, εννοούν τον χασάπικο.
.. Για ποιό χειμώνα μιλάς; αργούμε ακόμα. Τα μπάνια συνεχίζονται!
Πολλά φιλιά!!

ζαφορα είπε...

Σα να μου φαίνεται πατριώτη
ότι λαχταράς και αναπολείς
αυτή την εποχή .
Για τον κόλπο του Σταυρού
ελπίζω να μην τον πεθάνει
ο τουρισμός όπως και τους άλλους.

Χαιρέτα μου την πατρίδα.
….ζηλεύω !

Ιάσιος είπε...

Καλησπέρα στην Πατρίδα από την Πατρίδα

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλημέρα Ζαφορά
είναι να μην αναπολώ αυτή την εποχή; Που τώρα;
Ο κόλπος πάντως αντέχει. Δε νομίζω προς το παρόν τουλάχιστον πως έχει πρόβλημα.
Πολλά φιλιά!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Ιάσιε
καλημέρα Πατρίδα, από κάποιον που είναι μακριά απ' την Πατρίδα (στο σώμα εννοείται!)

busy bee είπε...

Στέλιο και όμως και εκείνες τις εποχές του "καμακιού", χωρίς να κάνω πλάκα, ήσουν και εσύ ένας "Αλέξης Ζορμπάς" κάτι πρεσβεύανε τα καμάκια, υπήρχε μία σχετική κουλτούρα, μία αυθεντικότητα σε όλα, νομίζω, ταπεινή μου γνώμη!
Ωρα καλή!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Βusy Bee
ναι, υπήρχε μια αυθεντικότητα και ένα αληθινό πάθος. Υπήρχαν κανόνες και στις δύο πλευρές, οι προθέσεις ήταν γνωστές, χωρίς ψευτοσεμνότητες ή ψευτοπαληκαριές.
Ποτέ δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο...

XRISTINA G.V. είπε...

Καλησπέρα Στέλιο,
ελπίζω όλα να είναι καλά και να περνάς ακόμη καλύτερα!
Φιλιά

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλημέρα Χριστίνα
ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.
Είμαι καλά, απλά τώρα τελευταία μου λείπει η έμπνευση, και η φιλοσοφία μου στα glogs είναι πως άμα δεν έχεις κάτι να γράψεις, μη γράφεις τίποτα.
Ελπίζω να είσαι καλά.
Πολλά φιλιά!!