16/10/08

Φωτο-σκέψεις...

















Εγώ την Κρήτη την αγαπώ, την έχω μέσα στην καρδιά μου.
Τι θα μπορούσα άραγε να γράψω σ΄αυτό το μπλογκ, παραπάνω απ΄όσα γνωρίζουμε όλοι, τι καινούργιο να προσθέσω, για να το κάνω να διαφέρει από τα υπόλοιπα που γράφουν για την Κρήτη;

Πρώτα πρώτα, δεν με ενδιαφέρουν τα "κακώς κείμενα". Η Κρήτη, είναι για μένα ο μοναδικός συμβιβασμός μου, την δέχομαι όπως είναι, με τα καλά και τα άσχημά της, κάνω τα στραβά μάτια που λένε στα ελαττώματά της, και και καμαρώνω - απολαμβάνω τα προτερήματα!

Μακάρι να μπορούσα να γράψω για τη συγκίνηση, για τη γαλήνη, για το δέος, για όλα αυτά τα σπάνια πια ανθρώπινα συναισθήματα που απλόχερα μας χαρίζει, μακάρι να μπορούσα να φιλήσω ένα-ένα όλους αυτούς που τη σεβάστηκαν και τη δόξασαν, ο καθένας απ΄το δικό του μετερίζι, μέσα στους αιώνες...

Αλλά πως να τα γράψω όλα αυτά; Ένας φωτογράφος της πλάκας είμαι, που μάταια παλεύω να χωρέσω όλες αυτές τις σκέψεις μέσα στο φακό της μηχανής μου.
Γιατί οι ρημάδες οι κωλομηχανές αδιαφορούν για τις καλές προθέσεις μου, αγνοούν τι σημαίνει συναίσθημα, το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι οι αλγόριθμοι του φωτόμετρου, το διάφραγμα και η ταχύτητα έκθεσης.
Σκέφτονται ψηφιακά, δεν συμβιβάζονται ποτέ, είναι προγραμματισμένες να λειτουργούν με το συν και με το πλην.

13 σχόλια:

Φωτεινή S είπε...

Το ίδιο κάνω κι εγώ, Στέλιο.
Ζω στο Ρέθυμνο, η μηχανή μου είναι γεμάτη με φωτογραφίες με "κακώς κείμενα", αλλά δεν τα εμφανίζω. Δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι και πολύ περισσότερο να τα βγάζω στο διαδίκτυο, που μπορεί να το δει και κανένας ξένος.
Κάποιες φορές έχω την απορία: Άραγε και οι άλλοι έλληνες έτσι αισθάνονται για τον τόπο τους; Οι ηπειρώτες; οι θρακιώτες; κλπ ή μόνο εμείς έχουμε αυτή τη λόξα;

busy bee είπε...

Στέλιο καλησπέρα!
Δεν χρειάζεται να μιλήσει η μηχανή τα λες όλα εσύ!!
Ωρα καλή!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Φωτεινή
έτσι μπράβο. Σε όσους αρέσει η μιζέρια, ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Εμείς; Ευχαριστώ, δεν θα πάρουμε!

Ρε συ, η κουζουλάδα είναι παιδί της Κρήτης!
Έχουν και οι άλλοι τις λόξες τους, δε λέω, αλλά όχι σαν και εμάς!
Πολλά φιλιά!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Μάνο
τώρα με σκότωσες! Τι να πω; Σε ευχαριστώ φίλε!
Όρα καλή!

XRISTINA G.V. είπε...

"Η Κρήτη, είναι για μένα ο μοναδικός συμβιβασμός μου..."...κάπως έτσι δεν πρέπει να είναι η αγάπη? Με παραδοχές στα πλαίσια ενός αυθόρμητου συμβιβασμού..Οι ψηφιακές μηχανές ποτέ δεν θα καταφέρουν να αποτυπώσουν με ακρίβεια όλα όσα τα μάτια του νου και της ψυχής βλέπουν στο βάθος..
Ευχές για υπέροχο Σ/Κ σου στέλνω και πολλά φιλιά!
Χριστίνα

ntina είπε...

...Στέλιο καλό μεσημέρι...διαβάζω σχεδόν όλα τα post σου... γιατί μου αρέσει η αμεσότητα της γραφής σου...το τελευταίο σου όμως post με άγγιξε πιο πολύ...μου άρεσαν πάρα πολύ αυτά που έγραψες για τίς μηχανές... το ότι αδιαφορούν για τίς προθέσεις μας...και ότι σκέφτονται ψηφιακά...πολύ καλό.......
Καλό Σαββατοκύριακο........

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Χριστίνα
ναι, κάπως έτσι πρέπει να είναι η αγάπη. Αν πρέπει κάπου να υποχωρείς, να το κάνεις για το καλό του άλλου, και όχι για το δικό σου..

Οι ψηφιακές μηχανές, όσο και να προοδεύσει η τεχνολογία, μηχανές θα εξακολουθούν να είναι..
Καλό Σ/Κ
πολλά φιλιά!!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Ντίνα
ώστε με επισκέπτεσαι τακτικά, και εγώ δε σε τράταρα κάτι, τόσο καιρό...
Ντροπή μου.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δε βαριέσαι, μηχανές είναι, καλά να πάθουν!
Ένα ρακόμελο;
Πολλά φιλιά!!

Φαίδρα είπε...

Ωραία η Κρήτ παιδιά, αλλά μην έχετε αμφιβολία και οι άλλοι έλληνες αγαπούν τον τόπο τους και όλη την Ελλάδα σα να είναι ο τόπος τους.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Φαίδρα
καλοσώρισες στο μπλογκ μου.
Εντάξει, είμαστε λίγο υπερβολικοί, μη μας παρεξηγείς, η Κρήτη έχει τραβήξει πολλά, γιαυτό και την παραχαϊδεύουμε!
Πολλά φιλιά!!

Φαίδρα είπε...

Καλώς σας βρήκα! Πράγματι η Κρήτη έχει τραβήξει και έχει δώσει πολλά και καλά κάνετε και την παραχαϊδεύεται. Όμως οφείλω να σου αντιπαραθέσω όπως και όλη η Ελλάδα έχει τραβήξει τόσα και τόσα. Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα αυτή την υπερβολή και λόξα του κρητικού λαού να την είχαμε όλοι οι έλληνες.

XRISTINA G.V. είπε...

Μια καλή εβδομάδα να έχεις Στέλιο!!
Φιλιά

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Ευχαριστώ Χριστίνα
το ίδιο και σύ.
Πολλά φιλιά!!