5/10/09

Ρακόμελο









Φτιάχνουμε ρακόμελο;


Βέβαια οι περισσότερες συνταγές το παρουσιάζουν λίγο πολύ σα φάρμακο για το κρύωμα, που πίνεται ζεστό!


Προσωπικά δεν το βλέπω έτσι. Αντίθετα, σας προτείνω να το απολαύσετε παγωμένο, κυρίως σαν απεριτίφ μετά το φαγητό.


Προσοχή μόνο: Το μέλι και το άρωμά του, συνήθως ξεγελάνε αυτούς που το πίνουν για πρώτη φορά, γιατί μέσα σ’ αυτό το φαινομενικά αθώο ποτό με τη γλυκιά γεύση, κυριαρχεί σε ποσότητα και δύναμη η τσικουδιά!


Με μέτρο λοιπόν, εκτός κι αν θέλετε να γίνετε λιάδα, οπότε σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Τα υλικά:

  • 1 λίτρο τσικουδιά 18 – 19 γράδα και άριστης ποιότητας
  • 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 – 2 καρφάκια γαρίφαλο (προαιρετικά).

Επεξεργασία:

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά.
  • Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας να μη πάρει φωτιά από τις αναθυμιάσεις της τσικουδιάς.
  • Μόλις πάει να πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά να πάρει τα αρώματα.
  • Σουρώνουμε, και αποθηκεύουμε το ρακόμελο, πάντα σε γυάλινο μπουκάλι.

ΥΓ: Εντάξει δε θέλω να γίνομαι κακός, αλλά πόσα ρακόμελα θα ήπιαν από χθες τα πατριωτάκια της ΝΔ μπας και γλυκάνουν τον πόνο τους ε;

11 σχόλια:

D.Angel είπε...

Υπέροχη συνταγή!Προσωπικά το θέλω και με γαρύφαλλο!!!
Εις υγείαν και καλή εβδομάδα να χουμε

yannidakis είπε...

πολυ ωραιο το μικρο σου αφιερωμα σε ενα απο τα τοπικα μας γιατροσοφια!
Δεν ειναι μονο το ρακόμελο, ειναι γενικα η τσικουδια που αποτελει "βαλσαμο" για καθε πονο... Νομιζω πως οτι γινεται με μετρο εκτιμαται αναλογα :[

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα D.Angel
στην υγειά σου!
Είναι ωραίο πράγμα ρε γαμώτο..
Πολλά φιλιά!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Yannidaki
καλοσώρισες στο σπιτικό μου.
Να πιούμε λίγο ρακόμελο και λίγη τσικουδιά με μέτρο;
Θα τα ξαναπούμε φίλε μου!

AERIKO είπε...

Πω πω τι μου θυμισες τώρα..!! Χειμώνας βουνό ρακόμελο μετα την κατάβαση και τραγούδι..!! Μαλακώνει το λαιμό επειδή έχει το μέλι αλλά γιατροσόφι δεν είναι..χαχαχα...

Καλό βράδυ Στέλιο να είσαι καλά..να μας μεθας μ'αυτές τις όμορφες εγγραφές σου.

ΥΓ.Όσοι θρηνούν μετα τις εκλογες ας πιούν Αψέντι..!! :))

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλημέρα Αερικό
χειμώνας, βουνό, κατάβαση, ρακόμελο, τραγούδι.
Καλά το κατάλαβα, και χαίρομαι που κατέχεις τους μαγικούς κωδικούς.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Εγώ πάντως είμαι χάλια μετά από ένα επινίκειο τσιμπούσι με ρακές..

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Δεν πειράζει Ορεινέ
Να νικάμε, κι ας γινόμαστε χώμα!

alexvs650 είπε...

Καλημέρα
Συχαρητήρια για την συνταγή απλή, λιτή και γρηγορη.
Μια ερώτηση μονο, όσες φορες και αν έχω φτιάξει "ρακομελο" πάντα με το που μου κρυώνει πήζει το μέλι που έχει μέσα, σκέψου ότι γίνετε σαν συννεφάκι? και στο ποτήρι δημιουργείται μια μικρή σχεδόν ανεπαίσθητη κρουστα.
Πως μπορώ να το διορθώσω αυτό?

alexvs650 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Φίλε αλέξη 650 αυτό το συννεφάκι όπως το λές μετά από αρκετές ώρες [ πέραν του 24ώρου ]κατακαθίζει σταδιακά στον πυθμένα του σκεύους που χρησιμοποιείς και δημιουργεί κάτι σαν ίζημα
και μετά από αυτό εσύ με σταθερές και ελεγχόμενες κινήσεις μπορείς να πάρεις το επάνω μέρος του ρακόμελου που είναι πεντακάθαρο και διαυγές πλέον και να το εμφιαλώσεις κ.λ.π.....Νίκος ΜΑΡΚΕΤΟΣ