6/11/12

Ρακόμελο


Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, ή άλλα τοπικά βότανα. 

Λίγο πολύ, όλες οι συνταγές αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ρακόμελο μοιάζουν. Προσέξτε μόνο μη την πατήσετε όπως συμβαίνει στο ιντερνέτ, προσπαθώντας να παντρέψετε τη μια συνταγή με την άλλη, και μη μου ζητήσετε ευθύνες αν αρχίσετε μετά και κουτουλάτε τα ντουβάρια.


Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις συνταγές σε δύο κατηγορίες, ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να παρασκευάσουμε
Ρακόμελο στο μπρίκι, για να πιεί η παρέα από ένα ποτηράκι ο καθένας, συνήθως μετά το φαγητό, και ρακόμελο στην κατσαρόλα, να το φυλάξουμε στο μπουκάλι και πίνουμε όσο θέλουμε, και όποτε θέλουμε.
Ξεκινάμε από το πρώτο:

Ρακόμελο στο μπρίκι.  



Υλικά:
1 μπρίκι (εννοείται)
κανέλα τρυμένη
κεφαλάκια γαρύφαλου (όσοι θα πιούν συν ένα) 
Κρητική ρακή
μέλι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στο μπρίκι τόσα ποτηράκια ρακή, όσα θέλουμε να φτιάξουμε, λίγη τρυμένη κανέλα (όχι πολύ, γιατί θα πικρίσει) και τα γαρύφαλα και το βάζουμε σε σιγανή θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε.
Ανακατεύουμε συνεχώς, και πάντα σε σιγανή θερμοκρασία, γιατί από τις αναθυμιάσεις της ρακής, υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Μόλις αρχίσει και γουργουρίζει, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρύφαλου. Στο δικό μας βάζουμε δύο!
 

 Ρακόμελο στην κατσαρόλα


Υλικά:  
1 λίτρο τσικουδιά 
4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
2 ξύλακια κανέλα
4 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς. 
Προσέχουμε να μην πάρει φωτιά από τις αναθυμιάσεις της τσικουδιάς. 
Μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά αλλά δεν το βγάζουμε από την κατσαρόλα, αλλά την σκεπάζουμε με το καπάκι της για 10' να πάρει τα αρώματα. 


Και τώρα η μεγάλη ερώτηση: Πως πίνεται το ρακόμελο; Ζεστό ή κρύο; 
Κατά τη γνώμη μου, όπως σας κάνει κέφι. Και για το κρύο και για τη ζέστη, είναι εξίσου ωραίο. Προσωπικά έχω πάντα στο ψυγείο μου ένα μπουκάλι παγωμένο, για να επιβιώσω σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Προσοχή μόνο στην ποσότητα. Το γλυκό ξεγελάει. Μην το παρακάνετε, δεν είναι λικέρ, είναι ο διάολος της Κρήτης κλεισμένος σε μπουκάλι!

Από αυτά τα δύο sites πήρα πολύτιμες πληροφορίες. Τα ευχαριστώ! 
http://www.bees.gr/
http://www.yumyum.gr
 

4 σχόλια:

ElenArt είπε...

Μπράβο Στέλιο μου...κι ότι έψαχνα συνταγή για ρακόμελο. Μόνο που εγώ θα κάνω τη μεγάλη ποσότητα στην κατσαρόλα για να περάσουμε το χειμώνα. Σ'ευχαριστώ και πολλά φιλιά.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλησπέρα Ελένη
Έτσι μπράβο, προετοιμάσου γιατί αυτός ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος.
Πολλά φιλιά!!

dakisstar είπε...

Φαίνεται πολύ καλή και εύκολη συνταγή θα την δοκιμάσω σ´ευχαριστω

Unknown είπε...

Τελοιο!!!!!!